Co-bouwheerschap voor architecten

Jouw bouwproject zonder zorgen. Binnen budget. Zwart op wit.

Waarom is een co-bouwheer interessant voor architecten?

Als architect steek je veel tijd en energie in de uitvoering van een project, terwijl je wellicht liever op het creatieve aspect focust. Het ontwerp draagt tenslotte jouw signatuur, en weerspiegelt je architecturale visie – een visitekaartje voor toekomstige klanten.

Wil je graag ontzorging genieten op technisch, operationeel en administratief vlak? Vertrouw op co-bouwheerschap via D+A Project. Zo delegeer je in alle gemoedsrust tijdrovende taken zoals:

 • vergunningen aanvragen
 • een deel van de studies uitbesteden
 • lastenboeken en meetstaten opstellen
 • aanbestedingen organiseren en offertes onderzoeken
 • werven opvolgen en vergaderingen bijwonen
 • vorderingsstaten nakijken, en meerwerken en verrekeningen behandelen
 • projectcoördinatie uitvoeren

KLASSIEKE BOUWMETHODE VS. CO-BOUWHEER

Naast ontzorging geniet je maximale gemoedsrust: je project op tijd, binnen budget en zonder risico’s. Alle voordelen op een rij. Maak zelf de vergelijking.

da-infographic-desktop-intro

Die ontzorging maakte dat iedereen zich kon focussen op zijn kerntaak, terwijl D+A glasharde garanties nakwam.

Jeroen Maesen,
architect bij Mamu Architects

Bereken zelf je voordeel

Hoeveel kan je uitsparen door met D+A te werken? Met co-bouwheerschap bespaar je vooral tijd en kopzorgen. Doe zelf de test.

da-rekenmodule-desktop-intro-v2

Voordelen in vogelvlucht

Minder risico’s en verantwoordelijkheden

Co-bouwheerschap is als een bouwverzekering: alle eventuele budgetoverschrijdingen zijn voor rekening van de co-bouwheer. Mooi meegenomen: de klant sluit maar één contract af, mét resultaatsverbintenis. Zo draag je zelf als architect minder risico.

Ook financieel voordelig

Je behoudt vanzelfsprekend je erelonen voor het ontwerp en het creatieve proces. Bovendien hou je meer tijd over om andere opdrachten aan te nemen. Als co-bouwheer kan D+A Project jou ook opdrachten toekennen. Want werken we eenmaal succesvol samen? Dan zetten we die samenwerking graag voort op de lange termijn.

Veelgestelde vragen

Werk je als architect samen met D+A Project als co-bouwheer? Dan ondertekenen we samen de bouwaanvraag, jij als architect, D+A als bouwheer. En staat in je overeenkomst met ons dat wij de coördinerende rol opnemen. Je staat mee in voor de opvolging op de werf. Maar dan zonder de administratieve beslommeringen (werfverslagen, vorderingsstaten, follow-up van de planning …). D+A Project ontfermt zich over al die aspecten, terwijl jij als ‘kwaliteitsbewaker’ instaat voor het toezicht.

D+A Project draagt als co-bouwheer het volledige risico. Inclusief:

 • kosten die nodig zijn om een vergunning te krijgen (o. bouwtax)
 • juridische kosten bij een beroepsprocedure
 • meerkosten door aanpassingen

We streven ernaar om met de werken te starten zodra de vergunning een uitvoerbare basis heeft. De aanbesteding van de gesloten ruwbouw en de afwerking loopt parallel met het vergunningstraject.

Als architect ben je bij co-bouwheerschap voornamelijk ‘ontwerparchitect’ en ‘kwaliteitsbewaker’ tijdens de uitvoering. Je gaat met D+A Project een overeenkomst aan waarin we een forfaitair bedrag bepalen. En dat op basis van het programma van eisen.

Dit is een klassieke architectenovereenkomst met D+A Project als bouwheer. We bakenen duidelijk de verantwoordelijkheden en grenzen van de studies af. Daarbij neemt D+A Project de werfadministratie en de projectcoördinatie op zich.

Zeker niet! Wij nemen vooral de taak over van de bouwheer, en spelen dus een centrale rol tussen de opdrachtgever en de rest van het bouwteam, waaronder de architect.

Als wij studies op ons nemen – denk aan stabiliteit of ontwerp van buitenaanleg – dien je die als architect te valideren. Precies zoals bij een klassiek bouwproces.

D+A Project sluit op zijn kosten een enige werfpolis af. Die dekt ook de beroepsaansprakelijkheid van de architect.

Dat is altijd de opdrachtgever/bouwheer, ofwel rechtstreeks ofwel op aanraden van de architect. In beide gevallen ontstaat er een overeenkomst tussen opdrachtgever en co-bouwheer enerzijds, en tussen co-bouwheer en architect anderzijds.

Voor co-bouwheerschap betaal je een bepaald percentage coördinatiekosten en een marge voor onvoorziene kosten, naargelang de omvang en complexiteit van je project. Op het einde van de rit betaal je maar evenveel en vaak zelfs minder dan bij de klassieke methode.

Want je co-bouwheer:

 • onderhandelt scherpe prijzen door een grondige consultatie van de markt;
 • hanteert de BIM METHODE om het risico op fouten te beperken;
 • heeft eigen projectcoördinatie en werftoezicht om coördinatiefouten tijdens de uitvoering uit te sluiten;
 • werkt vooruitziend door van bij de start alles in te calculeren.

We hebben geen vaste partners. Per project stellen we een offerteaanvraag op in samenwerking met opdrachtgever en architect. Zowel de architect als de opdrachtgever kunnen bouwpartners aanbevelen met wie ze eerder succesvol samenwerkten.

We zijn al jaren gespecialiseerd in deze alternatieve en ontzorgende bouwmethode. Een greep uit onze realisaties:

 • Distributiecentrum Delhaize (Zellik)
 • Distributiecentrum Multipharma (Sint-Pieters-Leeuw)
 • Brouwerij Lindemans
 • Porsche Center (Mechelen, Paal en Gembloux)
 • VW-Skoda-Volkswagen (Zaventem)
 • Contactcenter Skoda/Seat (Kortenberg)
 • Verbouwing 8 appartementen (Korenmarkt, Gent)
 • Verbouwing school tot centrum voor jeugdopvang (Vilvoorde)

Bij voorkeur Revit, maar dat is geen must. We werken wel het liefst met een gecentraliseerd BIM-model waarvoor een BIM-protocol is uitgeschreven. D+A Project treedt dan ook op als BIM-coördinator.

Wat je nog niet wist

Co-bouwheerschap: top 5-vragen beantwoord

Co-bouwheerschap is een relatief onbekend begrip. Ziehier een antwoord op de 5 meestgestelde vragen.

Hoe zit het met de tienjarige aansprakelijkheid van de architect en de aannemer?

De architect en de aannemer moeten voldoen aan hun ‘wettelijke opdracht’, maar hun plichten en verantwoordelijkheden gaan veel verder dan…

Resultaatsverbintenis bij bouwprojecten

De bouwsector is gevoelig voor fouten en betwistingen. Word je als bouwheer tijdens of na de bouw of verbouwing geconfronteerd…

Co-bouwheerschap maakt tijd vrij voor creativiteit

Het takenpakket van de architect gaat veel verder dan het louter creatieve. Plannen opmaken, vergunningen aanvragen, werken opvolgen … het…

Bouwverzekering voor gemoedsrust

Plan je een nieuwbouw of verbouwing, bijvoorbeeld kantoren, een industrieel pand of appartementen? Dan doe je er goed aan om…

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart