Co-bouwheerschap: top 5-vragen beantwoord

Co-bouwheerschap is een relatief onbekend begrip. Ziehier een antwoord op de 5 meestgestelde vragen.

1. Is co-bouwheerschap een nieuw concept?

Niet voor D+A Project. Wij hebben jarenlange ervaring als co-bouwheer, en brachten talloze realisaties tot een goed einde. Ontdek enkele  van tevreden klanten. Zo weet je dat je in zee gaat met een doorgewinterde partner.

2. Kan ik co-bouwheerschap ‘uittesten’?

Co-bouwheerschap verloopt in twee fasen:

  1. Ons studiebureau D+A Consult zet een volledig, stevig onderbouwd en vooruitziend bouwdossier op poten. Van vergunningen tot uitvoeringsstudies enzovoort. Alles wat in deze fase gebeurt, moet je als bouwheer sowieso laten uitvoeren. Kostenplaatje: gemiddeld 3 tot 5 procent van het totale bouwbudget.
  2. Twijfel je na deze fase over onze samenwerking? Dan mag je het co-bouwheerschap kosteloos stopzetten. Tot nog toe heeft geen enkele opdrachtgever dat gedaan. Wel tevreden? Dan vangt het co-bouwheerschap

3. Ik heb al een architect. Waarom nog een co-bouwheer onder de arm nemen?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, draagt een architect vaak geen verantwoordelijkheid voor zaken zoals:

  • budgetoverschrijdingen
  • laattijdige opleveringen
  • niet-verkregen bouwvergunningen
  • conflicten op de bouwvloer

De architect doet vanzelfsprekend zijn best om problemen te vermijden. Maar als puntje bij paaltje komt, ben jij als opdrachtgever/bouwheer de eindverantwoordelijke. Met de invoering van de tienjarige aansprakelijkheid zorgde de wetgever voor een extra bescherming voor de bouwheer. Maar enkel voor ernstige gebreken die de stabiliteit van het gebouw in het gedrang brengen. Voor alle andere (constructie)fouten ben je dus zelf de eindverantwoordelijke. Onze visie? Better be safe than sorry. Meer weten over de verantwoordelijkheid van de architect?

D+A_Belangen_van_de_bouwheer

4. Is een bouwproject in co-bouwheerschap duurder dan een klassiek project?

Voor co-bouwheerschap betaal je een bepaald percentage coördinatiekosten en een marge voor onvoorziene kosten, naargelang de omvang en complexiteit van je project.

En toch betaal je op het einde van de rit maar evenveel en vaak zelfs minder dan een klassiek project. De belangrijkste redenen:

  • D+A hanteert als werkmethode ‘BIM’: . Daarbij worden alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw digitaal in kaart gebracht. Om zo de kans op fouten en misverstanden aanzienlijk te beperken. Lang niet alle architecten en aannemers zijn hiermee vertrouwd. In tegenstelling tot D+A dat helemaal mee is met de nieuwste technologische ontwikkelingen.
  • Je vermijdt meerkosten omdat de co-bouwheer van in het begin rekening houdt met alles. Concreet voorbeeld: je beslist na de oplevering om je deuren te beveiligen met een badgelezer. Dan moeten er nieuwe leidingen worden geslepen, je elektriciteitsplan moet worden aangepast, enzovoort. Met een co-bouwheer bespaar je de kosten van die werkzaamheden achteraf. Hij ziet namelijk geen enkel detail over het hoofd, en calculeert alles netjes in.
  • D+A heeft er als jouw co-bouwheer zelf baat bij om meerkosten te vermijden. Logisch, want de co-bouwheer neemt de verantwoordelijkheid voor eventuele meerkosten op zich. In een klassiek bouwproces daarentegen, draait de bouwheer/opdrachtgever op voor de meerkosten. Goed om te weten: meer dan de helft van alle bouwprojecten brengt 8 tot 15 procent meerkosten met zich. Je bent dus zekerder én veiliger af met de coördinatiekosten en een marge voor onvoorziene kosten die je co-bouwheer rekent.

5. Waarom brengt een bouwproject haast altijd meerkosten met zich mee

In het traditionele bouwmodel zit de meerprijs als het ware ‘ingebakken’. Aannemers schermen met competitieve prijzen om een opdracht binnen te halen. Nadien proberen ze hun marge ‘op te krikken’. Als bouwheer rest jou veelal geen andere keuze dan bij te betalen.

Een concreet voorbeeld: in het lastenboek voor de bouw van een showroom staat ‘keramische tegel van 60 x 60 centimeter. Nadat de ondergrond is gegoten, blijkt dat de bouwheer een extra dikke tegel heeft gekozen. De chape is daar niet op voorzien. Resultaat: meerkosten. D+A gaat minutieus en gedetailleerd tewerk zodat alles vooraf precies is ingecalculeerd. Geen addertjes onder het gras, noch onaangename verrassingen. Zijn er alsnog onvoorziene verrekeningen? Dan zijn die ten laste van de co-bouwheer.

Denk eraan: de wetgever beschouwt 10 procent budgetoverschrijding als ‘normaal’.

Wat je nog niet wist

Budgettering van bouwprojecten: waar loopt het mis?

Grote, complexe bouwprojecten lopen vaak op een financiële sisser uit. Als de pers erover bericht, leidt dat tot publieke verontwaardiging.…

Co-bouwheerschap maakt tijd vrij voor creativiteit

Het takenpakket van de architect gaat veel verder dan het louter creatieve. Plannen opmaken, vergunningen aanvragen, werken opvolgen … het…

Meer ruimte voor brouwerij Lindemans

D+A is als co-bouwheer trots om met jullie te kunnen delen dat aannemer Cosimco in Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) recent is gestart…

Hoe werkt gesplitste aanneming?

Een volledig project aanpakken via algemene aanneming – gebouw, technieken en buitenaanleg bij één aannemer – is kiezen voor de…

De vele voordelen van BIM

Bouw Informatie Model of BIM is een digitale representatie van alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. Het zorgt…

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart