Mamu Architects en D+A: voortrekkers met een gedeelde visie

Mamu Architects is geen architectenbureau van dertien in een dozijn. Een team van straffe professionals bouwt letterlijk mee aan de toekomst van bedrijven, door concreet vorm te geven aan hun groeitraject. De aanpak? Betrokken, overkoepelend en pragmatisch. Met ruimte voor creativiteit, maar bovenal: de zakelijke realiteit. Qua visie zitten de architecten op dezelfde golflengte als D+A. Jeroen Maesen vertelt over de samenwerking bij de realisatie van Porsche centre Limburg.

Wat is de relatie tussen Mamu en D+A?

“Wij mikken op de b2b-markt, en hebben heel wat realisaties in projectontwikkeling, bedrijfsparken en automotive op ons palmares. We deden al vaak een beroep op het studiebureau van D+A voor hun expertise in stabiliteit, technieken, ontwerp van de buitenruimte, noem maar op. Voor Porsche centre Limburg waren de rollen omgekeerd: co-bouwheer D+A Project schakelde ons in als architect.”

Het klikt tussen Mamu en D+A. Waarom?

“Wij zijn atypische architecten in die zin dat we alle parameters – esthetiek, functionaliteit, planning, budget … – als evenwaardig beschouwen. Voor ons draait het om meer dan een mooi plaatje opleveren. Wij timmeren aan de toekomst van onze klanten: ruimtes om een bedrijf te laten groeien, ondernemerschap te boosten, commerciële doelstellingen te halen. D+A hanteert diezelfde pragmatische aanpak met oog voor het totaalplaatje en resultaten.”

Het project in een notendop?

“Porsche centre Limburg bevindt zich op een toplocatie langs de E313. Qua uitstraling moest het de gepolierde rauwheid van het automerk weerspiegelen. Met een werkplaats als betonnen hart, en kantoren en toonzaal met veel staal en glas. De grootste uitdaging was de beperkte oppervlakte. We kozen voor een parking op het dak, boven de werkplaats. Technisch een huzarenstukje qua overspanning, belasting, dichtingen, enzovoort.”

Welke rol speelde D+A, en wat waren de grootste voordelen?

“Als co-bouwheer heeft D+A een cruciale coördinerende rol. Alle actoren werden naadloos op elkaar afgestemd, er werd gewaakt over deadlines, bottlenecks werden snel geïdentificeerd en verholpen. Die ontzorging maakte dat iedereen zich kon focussen op zijn kerntaak, terwijl D+A glasharde garanties nakwam. Van vaste termijnen en strikte kwaliteitseisen tot een rigoureuze budgetbeheersing. Voor ons is het een groot pluspunt om ‘aan tafel te zitten’ met een betrouwbare expert in plaats een leek, wat een bouwheer veelal is.”

Nog iets over de omvang van het project?

“De realisatie heeft ongeveer een jaar geduurd. Naast D+A en Mamu waren er een viertal aannemers (sommige met onderaannemers) voor onder andere technieken, elektriciteit en werkhuisinrichting. De opdrachtgever die de exploitatie uitbaat, had vanzelfsprekend ook inspraak, zonder de daarbij horende ‘lasten’. Alle stakeholders hebben hun specifieke steentje bijgedragen. D+A stond in voor de overkoepelende coördinatie en ontzorging, met als ultieme gemoedsrust: de resultaatsverbintenis.”

Smaakt de samenwerking naar meer?

“Absoluut! We werken ondertussen een vijftal jaar samen, zowel met het studiebureau als in de co-bouwheerformule. Met Porsche Centre Limburg waren we dus niet aan ons proefstuk toe. Momenteel lopen er trouwens andere projecten waarin we onze krachten bundelen. En ook daarbij streven we precies hetzelfde resultaat na: tevreden klanten dankzij een bouwproject dat over de hele lijn geslaagd is. Van ontwerp tot piekfijne oplevering – zonder zorgen, op tijd en binnen budget.”

Benieuwd naar wat co-bouwheerschap voor jouw organisatie kan betekenen?

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart