Lindemans en D+A: een uitstekend 'gerijpte' relatie

Brouwerij Lindemans brouwt al generaties bieren die worden gesmaakt tot ver buiten de landsgrenzen. Voor de stijgende productie en de ontwikkeling van nieuwe bieren heeft de brouwerij meer ruimte nodig. Om die professioneel en duurzaam te realiseren, vertrouwt het gerenommeerde familiebedrijf op D+A. We vroegen gedelegeerd bestuurder Geert Lindemans naar zijn ervaringen met D+A.

Brouwerij Lindemans en D+A werken al jaren samen. Wat was de aanleiding?

“Het studiebureau van D+A heeft ons lang geleden al bijgestaan bij uitbreidingen van de brouwerij. Van een nieuwe bottellijn met magazijn in 2004 en een tweede bottellijn in 2014, tot de realisatie van een automatisch magazijn in 2018. Wij zijn bierbrouwers, geen professionele bouwheren. Dus zochten wij een partij om ons te begeleiden en ondersteunen met zaken zoals vergunningsaanvragen, overheidskwesties, ruimtelijke uitvoeringsplannen, noem maar op.”

Brouwerij Lindemans was ook betrokken bij de focusgroep van D+A rond co-bouwheerschap?

“Dat klopt. Voor ons was het een relatief onbekend begrip. Wij hadden er zelf nog geen ervaring mee. In die focusgroep werd het concept uit de doeken gedaan, de voordelen en verantwoordelijkheden besproken, enzovoort. Die grondige kennismaking met co-bouwheerschap was een voorwaarde om voor de alternatieve bouwmethode te kiezen.”

En nu is het zover: er wordt een nieuw gebouw opgetrokken in Sint-Pieters-Leeuw.

“Inderdaad, we palmen een grote ruimte in op het bedrijventerrein Ruysbroeckveld omdat we extra capaciteit nodig hebben. Het contract met de aannemer is getekend, en de grondwerkzaamheden gaan binnenkort van start. In principe zal de nieuwe vestiging klaar zijn om de eerste brouwsels te produceren tegen november 2021. Tipje van de sluier: er zal ook een nieuw bier gebrouwen worden, een ‘afgeleide’ van Lambiek.”

Hoe moeten we ons dat gebouw voorstellen?

“Qua architectuur houdt het pand het midden tussen een landmark en een industrieel complex. Het omvat zo’n 6000 vierkante meter vloeroppervlakte, verspreid over verschillende verdiepingen. Dat is nodig om in cascade te kunnen werken. Naast productie- en opslagruimte komen er ook buiteninstallaties om de bieren te laten gisten en wat kantoorruimte.”

In hoeverre biedt de formule van co-bouwheerschap ontzorging?

Techniek, kwaliteit, productie en milieu vallen onder mijn verantwoordelijkheid. Ik ben dus grotendeels betrokken bij het project, zowel bij de technische aspecten als bij de follow-up. Ik neem deel aan alle besprekingen en moet ervoor zorgen dat de complexe installaties feilloos worden gerealiseerd. Maar D+A neemt een heleboel bouwgerelateerde taken op zich waarin ik niet thuis ben. Denk aan aanvragen voor aansluitingen, vergunningen, bouwnormen, lozen van afvalwater, enzovoort. Dankzij co-bouwheerschap kan ik mij focussen op de eigenlijke installatie, wetende dat de bouw zelf in goede handen is.”

Tevreden over de samenwerking met D+A?

“Zeker en vast. D+A heeft zich in het verleden altijd als een kundige en betrokken partner getoond. Hun bereidheid om te helpen en oplossingen aan te reiken is voor ons een grote plus. De samenwerking gaat verder dan kunnen terugvallen op expertise. D+A denkt proactief mee en stapt ook echt in het verhaal. Ik ben er alvast van overtuigd dat we met dit project een mooi vervolg gaan breien aan het Lindemans-verhaal.”

Benieuwd naar wat co-bouwheerschap voor jouw organisatie kan betekenen?

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart