A2D: visionaire architecten met een boon voor D+A

Voor A2D gaat architectuur bovenal over mensen en de manier waarop ze interageren – met elkaar, hun omgeving en de ruimtes waarin ze zich bevinden. Alles draait rond de wijze waarop de mens zich nestelt in zijn biotoop, en een gebouw in zijn context. Op het palmares prijken de uiteenlopendste projecten. Van relatief kleine residentiële realisaties tot grootschalige ontwerpen. En van collectieve woonvormen en sociale huisvesting tot kantoren en publieke gebouwen. We vroegen medeoprichter, vennoot en architect Karel De Mulder naar zijn ervaring met D+A.

A2D en D+A is geen nieuw verhaal, toch?

“Ik herinner mij niet meer precies hoe wij in contact kwamen met D+A, maar we kennen elkaar inderdaad al een twintigtal jaar. Onze samenwerking is sindsdien alsmaar breder en intenser geworden. Infrastructuur, buitenaanleg, inplanting van gebouwen, stabiliteitsstudies … we vertrouwen ze graag toe aan D+A. En nu dus ook het co-bouwheerschap.”

Wat wint een architect erbij?

“Voor ons is het een enorme geruststelling om te weten dat een bouwheer wordt bijgestaan door D+A. Een partij die de bouw door en door kent en alles van naaldje tot draadje opvolgt zoals het hoort, verlicht ook onze verantwoordelijkheid. Tegelijk garandeert een samenwerking met D+A de kwaliteit van een project dankzij doorgedreven kwaliteitscontrole en minutieuze follow-up.”

Welke taken neemt de co-bouwheer concreet op zich?

“Dat gaat heel ver. De co-bouwheer maakt vanaf de start de projectdefinitie duidelijk, staat de bouwheer bij in de keuze van partners, bij de aanbesteding, het selecteren van aannemers, de opvolging van en assistentie op de werf, noem maar op. Het komt erop neer dat de opdrachtgever met een gerust hart zowat alles uit handen kan geven, terwijl hij toch betrokken blijft bij zijn project. Voor alle andere actoren – van architect tot uitvoerende partijen – vergemakkelijkt dit aanzienlijk de samenwerking. D+A speelt een centrale, coördinerende rol tussen alle actoren.”

A2D treedt op als architect voor de nieuwe vestiging van brouwerij Lindemans. Een stand van zaken?

“Het pand komt aan het bedrijventerrein Ruysbroeckveld in Sint-Pieters-Leeuw. Om te anticiperen op de groeiende export, breidt de brouwerij uit met een extra vestiging. Voor dit project slaan we de handen in elkaar met D+A als co-bouwheer en andere partijen zoals Multis, bureau DW en FSEC. Het dossier is ondertussen flink gevorderd en de werfwerkzaamheden zijn vlot gestart. Wij hebben er alvast alle vertrouwen in dat we dit samen met D+A tot een goed einde zullen brengen. Eerlijk gezegd, wij kennen geen andere partij die doet wat D+A doet. We zijn zo tevreden dat we ook voor toekomstige projecten bij voorkeur met D+A in zee willen gaan voor dergelijke begeleiding.”

Benieuwd naar wat co-bouwheerschap voor jouw organisatie kan betekenen?

Projecten die jou wellicht interesseren

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart