IMRECA en D+A tonen zich strijdbaar in moeilijk bouwproject

IMRECA maakt deel uit van een groep van bedrijven die al meer dan negentig jaar een toonaangevende rol speelt in de horecasector. Het familiebedrijf verdeelt een breed gamma dranken waaronder klinkende namen als Carlsberg, Tao, Bernard Massard en Champagne Taittinger. Vanuit de distributie van dranken groeide ook een vastgoedpatrimonium met vooral horecagebouwen. Voor de renovatie van een pand met een horecazaak en acht appartementen, deed Bart Borloo (Directeur Purchase, Real Estate & Facilities) een beroep op D+A als co-bouwheer.

Partner van horecaprofessionals én patrimoniumbeheer. Een aparte combinatie?

“Ja en nee. In de drankensector zijn heel wat zaken eigendom van brouwerijen. Daar heb je die link tussen drank en vastgoed ook. Op vergelijkbare wijze hebben wij de stap gezet van distributie naar het beheer van immobiliën binnen de groep. Het pand in Gent moest grondig worden verbouwd. Wij hadden zelf niet de tijd noch de mankracht om dat in eigen beheer te doen.”

Hoe kwam je bij D+A terecht?

“We werkten eerder al samen met het studiebureau van D+A Consult, onder andere voor onze eigen logistieke centra in Ternat. Omdat we toen plannen hadden voor een renovatie in Gent, leek het ons interessant om D+A als co-bouwheer in te schakelen. Zeker omdat er flink wat tijdsdruk was en wij op zoek waren naar ontzorging.”

Dit project was voor D+A een ‘buitenbeentje’, toch?

“Het was zowel voor ons als voor D+A een sprong in het diepe. Dit project leek in niets op de grootschalige, veelal industriële gebouwen op het palmares van D+A. Hier ging het om een residentieel project met minder vierkante meters. In tegenstelling tot wat je zou denken, bleek dit net een grote uitdaging. Enerzijds omwille van de locatie in een stedelijke omgeving die werfwerkzaamheden bemoeilijkt. Anderzijds omdat we rekening moesten houden met de horecazaak in uitbating op de begane grond. Daar kwam dan nog de factor tijdsdruk bij.”

Kortom, een project met talloze hobbels…

“Zo kan je het wel stellen. Een (ver)bouwproject verloopt zelden helemaal vlekkeloos. Op een aantal zaken kan je anticiperen, maar bepaalde dingen heb je minder goed in de hand. D+A heeft er alles aan gedaan om de euvels te verhelpen. Toch staat buiten kijf dat dit een moeilijk ‘experiment’ was. Zeker op relationeel vlak kampten we met issues, zowel met de aannemer als met de commerciële uitbater. D+A heeft zich sterk getoond op technisch vlak en qua servicegerichtheid. Maar een samenloop van omstandigheden zorgde er jammer genoeg voor dat de uitkomst niet helemaal was zoals gehoopt.”

Zijn er ook lichtpuntjes?

“Ik denk dat alle betrokken partijen waardevolle lessen hebben getrokken voor de toekomst. En dat zowel wij als D+A tot het uiterste zijn gegaan om oplossingen te bedenken. D+A heeft ontzettend veel ervaring en knowhow op het vlak van industriële opdrachten. De typologie en kenmerken van dit project weken daar zoveel van af dat dit een ander paar mouwen was. Maar ondanks de obstakels op ons pad, waarderen wij de inzet van D+A in dit bijzonder moeilijke dossier.”

Benieuwd naar wat co-bouwheerschap voor jouw organisatie kan betekenen?

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart