Cosimco en D+A tillen industriebouw naar een hoger niveau

Cosimco is van geen kleintje vervaard. De algemene aannemer realiseert vooral industriebouw: huisvesting voor productie en logistiek. Door de hoge moeilijkheidsgraad vergen niet-gestandaardiseerde projecten een multidisciplinaire aanpak. Met de klemtoon op kwaliteit, prijs en stipte oplevering. 

Voor de bouw van het Multipharma-distributiecentrum in Sint-Pieters-Leeuw sloegen Cosimco en D+A de handen in elkaar. Commercieel directeur Jack Berben licht de samenwerking toe.

Cosimco en D+A, een goede match?

“Absoluut! We richten ons op dezelfde doelgroep: b2b-projecten met een veelal industriële insteek en complexe vereisten. Onze typische klant bouwt maar een of twee keer in zijn carrière. De opdrachtgever is dus geen ‘geroutineerde’ bouwheer, terwijl de projecten haast altijd prototypes zijn. Concreet: een specifiek gebouw op een specifieke grond en volgens specifieke eisen in een strikt tijdsbestek. D+A is dan de geknipte partner om als co-bouwheer op te treden.”

Wat is de grootste troef van het co-bouwheerschap?

“Zonder twijfel: ontzorging, en dat door een combinatie van coördinatie en toezicht. De opdrachtgever wil dat zijn industriebouw op tijd wordt opgeleverd, binnen het vooropgestelde budget en conform de voorwaarden. In de praktijk blijkt dat een moeilijke kaart. Voor veel bouwheren is zo’n project een pijnlijke en slepende ‘bevalling’. Als co-bouwheer neemt D+A de spanning en de zorgen weg. Zo houdt de opdrachtgever meer tijd en ruimte over voor zijn kerntaken, terwijl zijn project in goede handen is.”

skelet magazijn multipharma D+A

Vertel eens iets over het Multipharma-distributiecentrum

“Na een marktbevraging van D+A werd Cosimco gekozen als projectpartner voor de aanneming. Aan de buitenkant is dat een relatief simpele constructie: een sobere, solide architectuur. Binnen is het een heel ander verhaal. De distributiehal heeft koel- en vriescellen, transportbanden, geautomatiseerde sorteer- en ontlaadsystemen, enzovoort. Daarvoor stonden gespecialiseerde bedrijven in, terwijl Cosimco zich ontfermde over de ‘schil’ en de interactie tussen gebouw en machines.”

Is alles van een leien dakje verlopen?

“Jazeker, en dat is mede te danken aan het bouwwerkinformatiemodel (BIM): een virtuele ‘kopie’ van de uiteindelijke constructie. Door vanaf de ontwerpfase met alle actoren samen te werken, vermijden of sporen we tijdig eventuele conflicten op. Alle actoren dragen eraan bij, en de volledige levenscyclus van het bouwproject zit erin vervat. Informatie is eenduidig en transparant, voor iedereen toegankelijk en altijd up-to-date. Dat is cruciaal omdat plannen sowieso nog worden bijgestuurd. Dankzij BIM vermijd je een ‘clash’: conflicten tussen verschillende bouwelementen zoals ventilatie, elektriciteit, noem maar op. Ook voor toeleveranciers en onderaannemers houdt dit model veel voordelen in.”

En dan volgde de bekroning …

“Voor dit specifieke project werd met alle partners een Revit-server opgezet, die als vaste locatie diende voor alle aspectmodellen. Verslaggeving, informatie-uitwisseling en nazicht van werfdocumenten gebeurde via de webapplicatie Aproplan, beheerd door D+A. Het beste bewijs dat onze co-bouwheerformule een schot in de roos is? Multipharma stak de allereerste BIM Award op zak met dit project. 

De manier waarop Cosimco en D+A via co-bouwheerschap aan de slag gaan, loont voor alle actoren. Zeker voor de opdrachtgever die totale ontzorging én garanties geniet qua timing en budget. Wij beschouwen dit als het ultieme samenwerkingsmodel met ongeëvenaarde flexibiliteit, zekerheid en transparantie.” 

Benieuwd naar wat co-bouwheerschap voor jouw organisatie kan betekenen?

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart