Tonuso verbouwt school tot jeugdhulpcentrum, met D+A als co-bouwheer

Tonuso vzw biedt jeugdhulp aan gezinnen en hun kinderen die zich in moeilijke opvoedingssituaties bevinden, met name in de regio’s Brussel en Halle-Vilvoorde. De vzw begeleidt hen zowel thuis als in het dagcentrum en stelt ook verblijfplekken beschikbaar. Voor de verbouwing van een voormalige school tot een jeugdopvangcentrum, klopte algemeen directeur Kris De Koninck bij D+A aan. 

Wat is Tonuso vzw?

Tonuso vzw zet zich al dertig jaar in voor kinderen en jongeren die, in Brussel en de Brusselse rand, opgroeien in hele kwetsbare situaties. In elke situatie is de begeleiding van de jongere zèlf, het gezin en de context essentieel. De mensen van Tonuso gaan aan huis. Indien nodig vangen ze de kinderen en jongeren zelf op voor een deel van de dag of verblijven ze in een leefgroep. Jongeren die zelfstandig willen wonen, kunnen bij Tonuso terecht voor begeleiding en steun.

Tonuso bevordert ontwikkelingskansen, D+A ‘bouwkansen’. Een goede match?

“Tot nog toe zeker en vast. Als directeur met een pedagogische achtergrond ben ik op bouwkundig vlak een leek, net zoals de meeste van onze medewerkers. Tijdens het voortraject zochten wij ondersteuning voor de verbouwing omdat wij zelf niet vertrouwd zijn met de materie. Via een bestuurslid kwamen we in contact met D+A. De kennismaking met Hans Gielis boezemde meteen vertrouwen in: D+A kon ons de broodnodige begeleiding en ontzorging bieden.”

Het project is nog niet afgerond. Wat is er al gerealiseerd?

“D+A heeft al het voorbereidende studiewerk uitgevoerd. Van ons ‘wensenlijstje’ afstemmen en het aanstellen en begeleiden van de architect, tot het opmaken van alle studies en het indienen van de vergunningsaanvraag. De bouwaanvraag is nog net voor het bouwverlof ingediend, en de eigenlijke werkzaamheden gaan binnenkort van start.”

Wat wordt er in het centrum ondergebracht?

“Enerzijds twee leefgroepen, anderzijds een aantal studio’s voor zelfstandig wonen of de voorbereiding daarop. En dan nog werkplekken voor de begeleiders en een ruimte waar mensen uit de buurt gebruik van kunnen maken. Een veelzijdige inrichting dus. We gaan ook de tussenruimte aanpakken. Momenteel is dat een betonnen speelplaats die we grondig gaan ‘vergroenen’. Voor D+A is dit ongetwijfeld een klein project, maar voor ons is het best een flinke uitdaging – ook op financieel vlak.”

D+A_cobouwheer_Vilvoorde_Tonuso_bestaande_toestand

In hoeverre biedt D+A jullie gemoedsrust?

“Enorm! Aangezien zo’n verbouwing niet tot onze kerntaak behoort, willen wij zeker zijn van een feilloze begeleiding en follow-up. En hoewel de co-bouwheer het werk en de verantwoordelijkheden op zich neemt, worden wij er toch volop bij betrokken. De formule van co-bouwheerschap is voor ons ideaal: geen lasten, toegewijde opvolging en een leerrijke ervaring. Zo hebben wij als opdrachtgever het gevoel dat het echt ‘onze’ bouw is, zonder dat we wakker hoeven te liggen van alles wat erbij komt kijken.”

Benieuwd naar wat co-bouwheerschap voor jouw organisatie kan betekenen?

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart