Leuven - Martelarenplein en Tiensevest

“Groene toegangspoort tot de stad”

De stad Leuven schreef een ontwerpopdracht uit voor de heraanleg van het Martelarenplein en de Tiensevest (omgeving aan het trein- en busstation) en een conceptstudie voor een toekomstige heraanleg van de Bondgenotenlaan (inkom- en winkelstraat). D+A mag deze ontwerpopdracht samen met OMGEVING uitwerken.

De stationsomgeving van Leuven werd tussen 1996 en 2001 heraangelegd tot een multimodaal verkeersknooppunt en is ondertussen verder uitgegroeid tot de belangrijkste toegangspoort tot de stad Leuven en voor vele bezoekers is dit het eerste zicht op Leuven. Met het treinstation, busstation, auto- en fietspendelparking vormt het echter ook het grootste Mobipunt in de regio. Binnen het huidige beleid van de stad en de uitbouw van het regionet zal de omgeving rond het Martelarenplein deze functie behouden en waar mogelijk zal de capaciteit uitbreiden. Om een functionerend en toekomstgericht ontwerp te kunnen uitwerken, zal bijgevolg een studie naar het multimodale gebruik van het plein noodzakelijk zijn.

De stad heeft de ambitie om van Het Martelarenplein een plein te maken dat als toegangspoort tot de stad de visie van de stad op haar openbaar domein weergeeft. Waar groen / klimaatadaptatie, respect voor de historie van het Martelarenplein en zijn omliggende gevels, verblijfs- en ontmoetingsruimte en leesbaarheid / stimulans voor bezoekers om de rest van de stad te ontdekken, de hoofdthema’s zijn.

De Bondgenotenlaan zal haar functie van belangrijke bus-as door de stad behouden, maar langs de Bondgenotenlaan zou de stad de belevingswaarde willen verhogen en de sfeer van het groene pleintje van Justus Lipsius willen doortrekken om zo de wandeling en het verblijven voor de (winkelende) bezoeker aantrekkelijker en aangenamer te maken.

Gelijktijdig wil de stad de nachtelijke beleving van één van haar belangrijkste pleinen en winkelstraten opwaarderen en de eigenheid van het Martelarenplein en de Bondgenotenlaan als inkom tot de binnenstad versterken, met aandacht voor de monumenten, gevels, publieke ruimte, zichten en sociale veiligheid.

©OMGEVING

PROJECTEN DIE JOU WELLICHT OOK INTERESSEREN

Sport en recreatie

Van voetbal- en hockeyplein tot atletiekpiste. En van speeltuin en skatepark tot natuur- en recreatiezones. D+A Consult bouwde de voorbije…

Technisch ontwerp en infrastructuur

Bij D+A ben je zeker van grondige en actuele kennis. Onze specialisten volgen continu opleidingen en bijscholingen. Bovendien zijn we…

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart