Leuven - Martelarenplein en Tiensevest

“Groene toegangspoort tot de stad”

De stad Leuven schreef een ontwerpopdracht uit voor de heraanleg van het Martelarenplein en de Tiensevest (omgeving aan het trein- en busstation) en een conceptstudie voor een toekomstige heraanleg van de Bondgenotenlaan (inkom- en winkelstraat). D+A mag deze ontwerpopdracht samen met OMGEVING uitwerken.

De stationsomgeving van Leuven werd tussen 1996 en 2001 heraangelegd tot een multimodaal verkeersknooppunt en is ondertussen verder uitgegroeid tot de belangrijkste toegangspoort tot de stad Leuven en voor vele bezoekers is dit het eerste zicht op Leuven. Met het treinstation, busstation, auto- en fietspendelparking vormt het echter ook het grootste Mobipunt in de regio. Binnen het huidige beleid van de stad en de uitbouw van het regionet zal de omgeving rond het Martelarenplein deze functie behouden en waar mogelijk zal de capaciteit uitbreiden. Om een functionerend en toekomstgericht ontwerp te kunnen uitwerken, zal bijgevolg een studie naar het multimodale gebruik van het plein noodzakelijk zijn.

De stad heeft de ambitie om van Het Martelarenplein een plein te maken dat als toegangspoort tot de stad de visie van de stad op haar openbaar domein weergeeft. Waar groen / klimaatadaptatie, respect voor de historie van het Martelarenplein en zijn omliggende gevels, verblijfs- en ontmoetingsruimte en leesbaarheid / stimulans voor bezoekers om de rest van de stad te ontdekken, de hoofdthema’s zijn.

De Bondgenotenlaan zal haar functie van belangrijke bus-as door de stad behouden, maar langs de Bondgenotenlaan zou de stad de belevingswaarde willen verhogen en de sfeer van het groene pleintje van Justus Lipsius willen doortrekken om zo de wandeling en het verblijven voor de (winkelende) bezoeker aantrekkelijker en aangenamer te maken.

Gelijktijdig wil de stad de nachtelijke beleving van één van haar belangrijkste pleinen en winkelstraten opwaarderen en de eigenheid van het Martelarenplein en de Bondgenotenlaan als inkom tot de binnenstad versterken, met aandacht voor de monumenten, gevels, publieke ruimte, zichten en sociale veiligheid.

©OMGEVING

PROJECTEN DIE JOU WELLICHT OOK INTERESSEREN

Sint-Pieters-Leeuw – RUP Open ruimte

Met de opmaak van het RUP open ruimte wenst de gemeente Sint- Pieters-Leeuw uitvoering te geven aan zijn gemeentelijk ruimtelijk…

Mobiliteit en verkeer

Nieuwe projecten uitwerken zonder de nodige aandacht voor mobiliteit en verkeer is ondenkbaar in onze huidige leefwereld.

Technisch ontwerp: bedrijfs-en industriegebouwen

D+A biedt oplossingen op mensenmaat, en werkt daartoe nauw samen met specialisten om een optimaal ontwerp te verzekeren. Ontbreekt het…

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart