Antwerpen - Wapper

“Schoon en beleefbaar water”

De stad Antwerpen is van oudsher sterk verbonden aan De Schelde. De Wapper speelde in die geschiedenis altijd een belangrijke rol: als fysieke schakel in de verbinding van de Ruien via de binnenstad naar de Schelde en als de locatie die de stad van vers, zoet drinkwater voorzag.

De Wapper is het eerste rustpunt aan de Via Sinjoor, de wandelverbinding via de Meir tussen het station en de Schelde. Zoals vele Antwerpse markten en pleinen verbonden zijn aan een belangrijke bestemming of een gebouw van importantie, zo kenmerkt de Wapper zich als de plek waaraan het Rubenshuis gevestigd is, een belangrijke bestemming met grote cultuurhistorische waarde.

Antwerpen-Wapper

Het ontwerpvoorstel maakt twee historische betekenissen opnieuw zichtbaar:

  • het beleefbaar maken van het water door te refereren aan de waterstructuur die in de aarde onder de stad verscholen ligt;
  • het voorzien van een zuivere waterbron midden in de binnenstad.
Antwerpen-Wapper

Zuiveren

Het hemelwater komt het waterelement binnenstromen aan de Hopland-zijde. Hier wordt het water omhoog gepompt en op natuurlijke wijze gezuiverd. Dit deel van de Wapper heeft een rijk, groen beeld met weelderige en gevarieerde beplanting.

Antwerpen-Wapper

Stromen

Het gezuiverde water stroomt verder over de Wapper richting de Meir. Er zijn speelse oversteken, die ervoor zorgen dat het water op verschillende manieren stroomt. In de stroom is ruimte voor waterplanten, die bijdragen aan de groenbeleving van de Wapper.

Antwerpen-Wapper

Spelen

Het water van de Wapper aan de Meir kenmerkt zich door het speelse karakter. Fonteinen spuiten het water in allerlei patronen omhoog en vormen met elkaar de contour van de onderliggende Ruien. Dit deel is toegankelijk als speelfontein in de zomer. Ook ‘s winters staat er water in de fontein, door de waterstand en doorstroming te verhogen. De installatie is slim en aanpasbaar en kan zelfs de getijwerking van de Schelde in de fontein zichtbaar maken.

© visualisaties Omgeving – de Urbanisten

 

Het blootleggen van dergelijke oude structuren vereist een doordachte technische achterbouw en dat is waar D+A zijn expertise ingeroepen wordt. Wij verzorgen het rioleringsconcept en de stabiliteit van dit project.

PROJECTEN DIE JOU WELLICHT OOK INTERESSEREN

Asse – stedenbouwkundige begeleiding kasteeldomein ‘De Morette’

Zowel het park, de nog aanwezige historische bebouwing als de grootschalige boomgaard hebben dringend diverse ingrepen nodig om hun behoud…

Putte – Verkaveling Hollestraat-Heiststeenweg

Op de verkaveling Hollestraat – Heiststeenweg komt het nieuwbouwproject ‘Hoog Beerzel’. Een residentieel project aangelegd in een oud park met…

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart