• Heusden_Zolder_masterplan_beekbeemden_schoolomgeving_banner
  • Heusden_Zolder_schoolomgeving_Beekbeemden_DA_Consult_1
  • Heusden_Zolder_schoolomgeving_Beekbeemden_DA_Consult_2
  • Heusden_Zolder_schoolomgeving_Beekbeemden_DA_Consult_3
  • Heusden_Zolder_schoolomgeving_Beekbeemden_DA_Consult_4
  • Heusden_Zolder_schoolomgeving_Beekbeemden_DA_Consult_5
  • Heusden_Zolder_schoolomgeving_Beekbeemden_DA_Consult_6
  • Heusden_Zolder_schoolomgeving_Beekbeemden_DA_Consult_7
  • Heusden_Zolder_schoolomgeving_Beekbeemden_DA_Consult_8

Heusden-Zolder – Masterplan Beekbeemden

D+A ontwierp, samen met Q-BUS Architectenbureau, voor de gemeente Heusden-Zolder een masterplan voor een veilige en aangename schoolomgeving op de site van CC Muze, met aansluitend de Witherenpastorie Woutershof en de sporthal van Zolder.

Dit masterplan omvat verschillende functies waaronder een nieuwe stek voor basisschool Beekbeemden met een nieuwe sportzaal en polyvalente ruimtes. Hierbij is er aandacht voor sport, onderwijs en gemeenschapsvoorzieningen in een open school principe. Doel is om met deze nieuwe invulling verschillende doelgroepen te dienen, zowel binnen en als buiten de schooluren. Zo zullen bepaalde ruimtes binnen de school ook benut kunnen worden door verenigingen voor hun vergaderingen, workshops…

Q-BUS en D+A zorgen samen ook voor het ontwerp en de bouw van de nieuwe basisschool, de nieuwe sportzaal en de omgevingsaanleg. Bij het ontwerp worden zowel de details van het gebouw als de bredere aspecten van de omgeving constant op elkaar afgestemd. Hierbij wordt ook steeds teruggekoppeld naar de gebruikers om zo het gewenste eindproject af te leveren voor een zeer diverse groep van gebruikers die dit concept mee dragen.

De rode, of beter groene, draad is de integratie en verbinding van de verschillende natuurgebieden in deze zone. Zo krijgt de natuur opnieuw een hoofdrol in Zolder. Dit masterplan vormt dan ook het ‘groen hart’ van Zolder. Door het weren van het autoverkeer wordt een rustige en groene omgeving ontwikkeld met speelruimte en fiets- en wandelpaden. De speelruimte aan de school zal ook na de schooluren gebruikt kunnen worden.

Bij het ontwerp van deze omgeving met het Woutershof, het Domherenpark en het natuurgebied Schansbeemden, werd verder maximaal ingezet op een open, multifunctionele school. De polyvalente sportzaal zal afhankelijk van het tijdstip door verschillende doelgroepen gebruikt worden. Tijdens de lesuren wordt ze benut voor de turnlessen van de school en na de laatste schoolbel kunnen verschillende recreatieve verenigingen deze ruimte gebruiken… kortom weer een ruimte op mensenmaat in ontwikkeling.

Meer weten? Hans Gielis helpt u graag verder.