Persbericht: Gloednieuw Auto Center Zaventem werd gebouwd via gedelegeerd bouwheerschap

16.11.2016

Auto-Center-zaventem-DA-project

Vanavond opent D’Ieteren officieel Auto Center Zaventem. Een belangrijk project waarbij 3 automerken onder één dak zitten. De realisatie van dit gebouw gebeurde op een innovatieve manier, via gedelegeerd bouwheerschap.

U kende al de gedelegeerd bestuurder, waarbij een persoon het vertrouwen krijgt om een bedrijf te besturen. Het gedelegeerd bouwheerschap is minder gekend. Hierbij draagt de  bouwheer zijn veeleisende taak en het risico over aan de gedelegeerd bouwheer om zijn bouwproject, vanaf vergunningsaanvraag tot oplevering, tot een goed einde te brengen. D’Ieteren deed voor de realisatie van Auto Center Zaventem beroep op D+A Project als gedelegeerd bouwheer.

De bouw van het Auto Center Zaventem was een ambitieus project op een compact terrein met een grote, natuurlijke helling. Het gebouw telt 4 verdiepingen (met showrooms, afleveringsruimtes voor nieuwe wagens en atelier). De drie merken onder één dak, met elk hun gescheiden showroom, bewaren hun eigenheid. Dit alles maakte dat dit bouwproject een mooie uitdaging was voor alle betrokkenen. Bouwheer D’Ieteren Immo, architect, aannemers en studiebureaus, werden via de gedelegeerd bouwheer, D+A Project, verenigd in één bouwteam.
Een extra bijzonderheid aan dit gebouw is de positie van het atelier. Omwille van het compacte terrein werden het atelier en bijhorende magazijn geïnstalleerd op de bovenste verdieping. Gewoonlijk zit een atelier op het gelijkvloers. Hier was dit wegens plaatsgebrek geen optie. Er werd een oplossing gevonden in de hoogte. Het atelier bevindt zich boven de showrooms. De structuur van het gebouw moest dus sterk genoeg zijn voor de loodzware belasting door 21 hefbruggen, minstens evenveel voertuigen en het magazijn.
Bijkomende uitdaging was ook om de rust in de showrooms te garanderen, want een bedrijvig atelier zorgt voor trillingen, geluiden,… Aangezien het atelier en het magazijn bovenaan ingepland werden, konden de zware belastingen niet rechtstreeks naar de fundering afgedragen worden. De specialisten van de gedelegeerd bouwheer vonden, samen met het bouwteam, de gepaste oplossing. Dankzij een kolom-balkenstructuur moest de showroom niet inboeten aan functionaliteit door te veel kolommen. De specialisten zochten en vonden zo voor alle vragen een gepast antwoord. Vandaag kunnen de gebruikers van de showroom tevreden ondervinden dat er niets te merken is van het atelier bovenaan. Ze kunnen in alle rust hun klanten assisteren bij de zoektocht naar hun nieuwe wagen.

Het gebouw werd op iets meer dan een jaar tijd opgeleverd. Op woensdagavond 16 november wordt Auto Center Zaventem feestelijk geopend in de aanwezigheid van hun klanten. Hier zullen in de toekomst nog heel wat bezoekers over de vloer komen. Dagelijks worden gemiddeld 80 auto’s binnengereden in het atelier. Op jaarbasis zullen hier ongeveer 3000 trotse bestuurders buitenrijden met hun nieuwe wagen.
Benieuwd naar het eindresultaat? Auto Center Zaventem ligt aan de Leuvensesteenweg 326 te Zaventem.