Hoogstraten - Klooster Meer

“Een kloppend dorpshart door knappe samenwerking„

De kloostersite ligt in het dorpscentrum op slechts 100 meter van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Visitatie. In 1879, volle schoolstrijd, wordt hier de eerste steen van een katholieke school gelegd. Door de jaren heen komen er stelselmatig gebouwen bij: een klooster in 1900, een huishoudschool in 1908 en een parochiezaal in 1927. Daarna volgen de gebouwen elkaar in sneltempo op.

De vijf eerste gebouwen zijn vandaag beschermd als monument en ook de omgeving is beschermd als dorpsgezicht. Buiten de historische gebouwen heeft de site ook een waardevolle landschappelijke betekenis met o.a. de imposante beukendreef, omhaagde grasvelden en 4 monumentale lindebomen op de vroegere speelplaats. De kloostersite is sterk beeldbepalend voor het dorpscentrum en is altijd al een belangrijke plek geweest voor de dorpsbewoners. Men ging hier naar school of de Chiro, de parochiezaal deed jaren dienst als de plek waar vooral verenigingen activiteiten organiseerden en de buitenruimte functioneerde als een soort park en dorpsplein. Er werden op het binnenplein jarenlang orkesten, rommelmarkten en andere evenementen georganiseerd. In 1995 verhuisde de lagere school naar een nieuwe schoolgebouw en in 2005 ook de kleuterschool. De gebouwen stonden, op uitzondering van de parochiezaal en de vroegere kleuterschool die gebruikt werden door de Chiro en de fanfare, al een tijd leeg wanneer ze einde 2011 aangekocht werden door de Sociale Bouwmaatschappij De Noorderkempen. Dat was de concrete start voor de herbestemming van deze prachtige dorpsplek!

PROJECTEN DIE JOU WELLICHT OOK INTERESSEREN

Opwijk – Borchtsite

Op vraag van de gemeente Opwijk heeft D+A een ‘restruimte’ nabij het centrum en in het verlengde van het park…

Sint-Pieters-Leeuw – RUP Open ruimte

Met de opmaak van het RUP open ruimte wenst de gemeente Sint- Pieters-Leeuw uitvoering te geven aan zijn gemeentelijk ruimtelijk…

Liedekerke – sociaal bouwproject

Stabiliteitsstudie voor een sociaal bouwproject in het centrum van Liedekerke.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart