Aalter - Sportinfrastructuur Bellem

‘Synergie tussen jeugd en sport.’

Het Lokaal Bestuur Aalter wenst synergie te bekomen tussen jeugd en sport in deelgemeente Bellem. Men wenst efficiëntiewinsten te boeken door de voetbalaccommodatie om te vormen tot een multifunctioneel sport- en speeldomein dat kansen en antwoorden biedt aan zowel de voetballende jeugd als aan de noodzaak van een (ver)nieuw(d)e jeugdaccommodatie voor de jeugdbeweging en eveneens andere laagdrempelige speel- en sportmogelijkheden aanbiedt binnen een parkzone. De aanpassing van het sportpark Bellem naar een multifunctioneel sport- en speelPARK Bellem volgt de ingeslagen beleidsvisie om de voetbalaccommodaties om te bouwen naar sportparken met een duidelijk multifunctioneel parkgevoel waarbij de trajecten in Sportpark Aalter-centrum en Sportpark Flabbaert al in ontwikkeling en uitvoering zijn. Door middel van een mogelijke herinplanting van de voetbalaccommodatie in synergie met de nieuwe jeugdaccommodatie kan mogelijkheid gecreëerd worden om de voorzijde van het sportpark open te trekken en op deze manier het ruimtelijk gevoel te creëren met een ‘toegangspoort’ tot het sport- en speelPARK Bellem waarbij ook extra ruimte vrijkomt voor parkeerzone, kiss and ride, fietsparkeerplaatsen…

De uit te voeren opdracht omvat de studieopdracht voor architectuur, stabiliteit, technieken, veiligheidscoördinatie ontwerp en verwezenlijking, EPB-verslaggeving / EPC, opmaak sloopopvolgingsplan, opmaak archeologienota en de omgevingsaanleg voor de realisatie van jeugd- en sportinfrastructuur te Bellem, deelgemeente van Aalter.

Nieuwe toestand

Het nieuwe inrichtingsplan voorziet in de aanleg van een kunstgrasveld met bijhorende infrastructuur, de aanleg van een duiveltjesveld waar vroeger het meest zuidelijk gelegen voetbalveld lag. De opbouw van dit bestaande veld zal hiervoor behouden blijven. Er zal enkel belijning en een afsluiting geplaatst worden. Een sportlint zal als ruggengraat de binding maken tussen het nieuwe gebouw en de 3 voetbalvelden en zal drager zijn van kleinschalige sport- en spelvoorzieningen: basketbal, natuurlijk spelen in de bestaande groenlob en een speelweide aan de nieuwe jeugdlokalen. Een lussensysteem/gesloten circulatie wordt mogelijk gemaakt door nevenpaden in schors of gras die als Finse piste kunnen fungeren. Ze vormen daarnaast ook een functionele basis voor de toeschouwers tijdens de trainingen of wedstrijden.

Bestaande toestand

De site bestaat uit 4 sportvelden, cafetaria, kleedkamers, tribune en parking. Een groene lob langs de oost-zuidzijde omarmt een deel van deze infrastructuur. De groenlob bestaat voor een groot deel uit spontane vegetatie die uitgegroeid zijn tot hoogstambomen. Enkele grotere bomen (notelaar en robinia), reliëf, speelvoorzieningen en lage groenstructuren vervolledigen dit beeld. Deze groenlob wordt grotendeels bewaard. Enkel de zone in conflict met het nieuwe kunstgrasveld en het toekomstige sportlint zal deels afgegraven worden. Dit staat in contrast met de rest van de site dat een zeer functionele en praktische indeling kent. Dit alles in teken van de sportvelden en bijhorende infrastructuur.

Het nieuwe kunstgrasveld zal toegankelijk zijn via een gecontroleerde toegang als opening tussen 2 tribunes. De tribunes zelf maken onderdeel uit van de architecturale aanvraag en zullen in het landschapsontwerp geïntegreerd worden. Het sportlint wordt aan de voorzijde, richting Bellemdorpweg doorgetrokken. Het nieuwe gebouw vormt het knooppunt voor de gebruikers van de sportsite. Deze zijde is eerder functioneel ingericht naar ontvangst en parkeren (fiets of auto). Een duidelijk leesbare inkom wordt kwalitatief afgewerkt door een sterke groenstructuur die de diverse elementen op de site laat samen smelten. Een spel van reliëf, hoge en lage beplanting maakt dat zichten en toegangen worden benadrukt en storende infrastructuur aan het zicht ontnomen wordt.

Projecten die jou wellicht ook interesseren

Halle – Omvorming N203a tot A8

Team A8 – teamleden D+A Consult | Omgeving | SBE – heeft bij het indienen van de offerte voor deze…

Liedekerke – sociaal bouwproject

Stabiliteitsstudie voor een sociaal bouwproject in het centrum van Liedekerke.

Putte – Verkaveling Hollestraat-Heiststeenweg

Op de verkaveling Hollestraat – Heiststeenweg komt het nieuwbouwproject ‘Hoog Beerzel’. Een residentieel project aangelegd in een oud park met…

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart